BEMUTATÓTEREM: Budapest, Dobozi utca 41, 8. kerület
Időpont egyeztetés a 06-30 -218-6413-as telefonszámon!
Minta ajtók , ablakok megtekeinthetőek 17. kerületi telephelyünkön A Kiskút utca 46. alatt.
Mielőtt elindul kérem telefonáljon a 06-30-218-6413-as telefonszámra. Nem vagyunk mindig bent, de hétvégén, munkaidő után is szívesen kijövünk!


Budapest 17. XVII. kerület
Kiskút utca 46. Pecsenye Róbert
30-238-7265 carpenter.hu
 Műemlék jellegű nyílászárók

Régebbi ablaktípusok

Kapcsolt gerébtokos ablak, pallótokos ablak

Régebbi nyílászáró szerkezetekkel nem csak akkor találkozunk amikor kibontjuk azokat, hanem azok esetleges felújításakor, illetve, ha a nyílászárók azok műemléki védettsége miatt ugyanolyan rendszerben kerülnek legyártásra.

A régebben gyártott gerébtokos ablakoknál (kapcsolt gerébtokos ablakoknál ) két vékonyabb nyíló szárny, ablakszárny van összekapcsolva, és a két nyíló szárny között kb 10-15 cm-es távolság van. Az itt kialakított légrés szerepe lenne a szigetelés. Azonban a régebben gyártott nyílászáróknál ne volt olyan méretpontos gyártás, illetve semmilyen tokszigetelést nem alkalmaztak, ez a légréteg nagyon gyorsan cserélődött, így szigetelési funkcióját nem látta el.

Ez a jelenség szembetűnő ha a külső ablaküvegre lecsapódik a pára, vagy ráfagyva télen szép jégvirágokat formáz. Kapcsolt gerébtokos ablakoknál mindkét ablakszárny befelé nyílik, így a külső ablakszárnyak nagyobbak, a belsők kisebbek. Ugyanilyen méretezésű ablakszárnyaknál , ha a külső szárnyak kifelé nyílnak pallótokos ablakról beszélünk. Gyakori ablaktípus ez régi bérházi lakásoknál, legtöbbször mellékhelyiségekben alkalmazva, illetve régi parasztházak nyílászáróinál is. Előnye az egyszerűbb gyártás, hátránya viszont , hogy eresz nélküli lakásoknál a külső ablakszárny kitettebb az időjárásnak.


Kapcsolt gerébtokos ablakainkat, és pallótokos ablakinkat ma már tokszigeteléssel , és többpontos záródó zárszerkezettel készítjük, ezért teljesen huzatmentesek , és nem vetemednek el. Kapcsolt gerébtokos , és pallótokos ablaknál ma már hőszigetelt üvegeket helyezünk el 4-6-4 –es, ill. 4-16-4 rétegrenddel, így a külső-belső ablakszárnyakban összesen 4 réteg üveg van. A két gerébtokos ablakszárny között, a tokszigetelésnek köszönhetően már statikus légréteg van, tehát igen jó hőszigetelési paramétereket érhetünk el, akár a passzívházaknál megkövetelt paraméterektől is jobbat.

Kapcsolt gerébtokos ablakoknál bevett szokás, hogy a nyílászáró szárnyakban levő 2-3 mm-es üvegeket hőszigetelt üvegre cserélik le, amellyel a szárny hőszigetelő képessége jelentősen javítható. Ebben az esetben a tokban bemarásos technológiával , utólagos ablakszigetelést helyeznek el. Ezt a módszer csak jó állapotú nyílászárók esetében, esetleg a nyílászárók, épület műemléki védettsége setén alkalmazzuk.

Teschauer rendszerű ablakok

Panellakásokban alkalmazott ablaktípus, ilyen például a jól ismert forgóablak. A műszaki papíron megrajzolt nyílászárókat a szocialista ipar nagyon gyenge minőségben gyártotta le, ennek , és a panelprogramoknak köszönhetően lassan eltűnik ez az ablaktípus. Sokan próbálkoznak ezen nyílászárók felújításával, forgóról nyílóvá alakításával kevés sikerrel. Mivel panellakásokban rendkívül könnyen kivitelezhető a nyílászáró csere, ha anyagi lehetőségeink adottak ne kísérletezzünk mással.


INGYENES HELYSZÍNI FELMÉRÉSt
ÉS ÁRAJÁNLAT KÉSZÍTÉST KÉRHET
IDE KATTINTVA >>>>>


 

Gyakran ismételt kérdések:

Sofa típusú ablakaim vannak, de nem szeretném még kicserélni őket. 
Fel lehet még újítani őket?


Valóban kétszer annyiba kerülnek a fa nyílászárók mint a műanyagok?

Elvetemednek-e a fa nyílászárók?

Csak szabványméretű nyílászárókat készítenek?

Hogyan kapjunk kedvező árat nyílászáró cserénél?

Miért válasszunk fa nyílászárókat?

Milyen gyakran kell újrafesteni a fa nyílászárókat?

Milyen alapanygokból dolgoznak?